četvrtak, 2. kolovoza 2018.

KREMNI UŽITAK : KOLAČ IZ SNOVA...


Sastojci koji su vam potrebni:


100 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
60 ml hladnevode
1 kašika želatina
5 žumanjaka
1 dl šećera
240 ml punomasnog mlijeka+1,5 kašika tečnog margarina(half and half)
1,2 slatke pavlake
Priprema:
Obruč kalupa od 23cm blago premazati uljem pa ga staviti na tacnu. Sve tri vrste čokolade izrendati, u posebne posude, pa pripremiti zamjenu za half and half. Znači od 240ml punomasnog mlijeka oduzeti 2 kašike, a zatim sipati 1,5 kašiku otopljenog margarina. Ostaviti sa strane. Želatin preliti vodom I ostaviti da nabubri. Zumannjca sa šećerom pjenasto umutiti, miksati oko 5 minuta. Half and half staviti na ringlu da prokuha. Kada prokuha, skinuti s vatre I postepeno umiješati smjesu od jaja I šećera pa vratiti na laganu vatru I miješati oko 3 minuta dok se smjesa počne malo zgušnjavati, ali da ne prokuha. 
Skinuti masu s vatre, dodati nabubrelu želatinu I dobro izmiješati da se istopi.Kuhani krem sipati u posudu za mjerenje tečnosti pa podijeliti u tri posude na tri jednaka dijela. U svaki dio dodati drugu vrstu čokolade I brzo izmiješati da se čokolada istopi. Ako se krem ohladi prije nego što je čokolada u potpunosti istopljena staviti ga na paru I miješati da se istopi. Ostaviti čokoladne smjese da se hlade na sobnoj temperaturi. Povremeno promijšati. Smjese će hlađenjem početi da se stežu. 

Nakon hlađenja umutiti 4 dl slatke pavlake, pa dodati čokoladu za kuhanje, dobro izmiješati I dobiveni krem sipati u obruč na tacni. Poravnati tamni dio I staviti tacnu na 15-ak muinuta u zamrzivač. U međuvremenu umutiti novih 4 dl slatke pavlake, dodati mliječnu čokoladu pa lagano izmiješati. Staviti smjesu preko rashlađenog tamnog dijela, poravnati pa vratiti u zamrzivač na jos 15 minuta. Isto uraditi sa preostala 4 dl slatke pavlake I bijelom čokoladom pa , kad je nanesete na mliječnu čokoladu vratit jos 15 minuta u zamrzivač. Nakon toga prebaciti u frižider ostaviti par sati da se dobro rashladi I stegne.
Izvor:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...