Ipak, većina nas baca koštice jer mislimo da su štetne, no one su zapravo vrlo zdrave. Sadrže vlakna koja su prijeko potrebna za dobru probavu, bore se protiv neugodne Escherichie Coli u urinarnom traktu i bubrežnih kamenaca.
Osim toga, bogate su vitaminima poput vitamina A, B1 i B2, C, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza i cinka te djeluju kao antioksidansi.
Prema njihovim istraživanjima, čaj sjemenki lubenice izvrstan je diuretik i preporučuje se pacijentima koji trebaju ukloniti kamenje u bubrezima i mokraćnom sustavu.
Naučnici su preporučili sljedeći recept:
> Zdrobite ili sameljite 4 jušne žlice svježih košpica lubenice.
> Kuhajte ih 2 l vode 15 minuta.
> Ova količina čaj je dovoljno za dva dana i pokušajte ga piti u jednakim dozama.
> Nemojte piti trećeg dana.
> Ponovljajte isti postupak nekoliko sedmica, slijedeći iste upute.
> Pijte ga dva dana, a zatim napravite pauzu jedan dan.
Savjet: Od koštica lubenice možete dobiti ukusnu grickalicu. Položite ih na papir za pečenje te ih pecite u pećnici 15 minuta na 160 °C. Prije pečenja ih čak možete začiniti paprom, chillijem ili limunovim sokom.
izvor : megagiga.com
Nema komentara:
Objavi komentar