Oduševite ukućane i goste
Spoju čokolade i citrusa u desertu teško je odoleti, pogotovo kada je taj citrus mirisna pomorandža. U nastavku pronađite recept za brzu tortu s pomorandžom i čokoladom!
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 70 g maslaca
- 4 velike pomorandže
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 4 velike pomorandže
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 70 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 150 g tamne čokolade
Dodatni sastojci:
- malo maslaca za premazivanje kalupa
- prezle
- prezle
Priprema torte:
1. Okrugli kalup (ili bilo koji po vlastitoj želji) premažite maslacem i pospite prezlama.
2. Iscedite sok od 2 pomorandže. Ako imate sreće i nabavite neprskane pomorandže, onda pre ceđenja izrendajte koru pa je pomešajte sa sokom.
3. Cela jaja, šećer i prstohvat soli mešajte mikserom od 5 do 7 minuta ili dok se smesa ne udvostruči i postane bledo žuta.
4. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.
5. Maslac lagano umešajte u umućena jaja i šećer. Zatim jednako lagano umešajte sok od pomorandže (i koricu, ako je imate).
6. Na kraju, u smesu, uz lagano mešanje, dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudvice.
7. Gotovu smesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Ako niste sigurni da je gotov, poslužite se starim trikom s čačkalicom.
Probodite biskvit na sredini čačkalicom i ako je suva kada je izvadite, to znači da je biskvit gotov. Ako primetite da je čačkalica vlažna i na nju se lepi tečna smesa, biskvit još treba peći. Kada je pečen, biskvit izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.
8. Iscedite preostale dve pomorandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit.
9. Čokoladu izlomite na kockice i rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac narezan na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom.
10. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama pomorandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašičica umućene slatke pavlake.
izvor: coolinarka
Nema komentara:
Objavi komentar