petak, 8. prosinca 2017.

Najbolja maska za kosu od jaja – evo zašto koristiti jaje za kosu


Opadanje kose je čest problem koji se javlja kod mnogo ljudi. Kosa se sastoji od proteina i aminokiselina, a jaja sadrže mnogo proteina, vitamina i masnih kiselina koje hrane kosu. Jaja su rešenje većine problema sa kosom, jeftina su, lako dostupna i prirodna su, tako da se mogu koristiti brojne prirodne maske za kosu od jaja.Pranje kose jajetom se u nekim delovima sveta praktikuje stolećima.
I belance i žumance kosu čine jačom, sprečavaju lomljenje, omekšavaju je i podstiču rast kose. Veštački proizvodi za negu kose uglavnom uklanjaju sva prirodna ulja potrebna kosi. Jaja zadržavaju ta ulja u kosi i koži glave. Zato je prirodna maska za kosu od jaja veoma popularna.

Kako koristiti jaja kusu ?

Da vidimo kako se tačno jaje koristi kao maska za kosu. Jaja za rast kose se mogu koristiti na dva načina. Prvo, možete ih ubaciti u svoju redovnu ishranu. Na taj način će vaše telo i kosa dobijati sve važne hranljive sastojke iz njih. Drugi način jeste korišćenje jaja kao pakovanja i maski za kosu. Proteini su veoma važni za rast kose, a jaja sadrže mnogo proteina. Žumance pomaže u vezivanju sastojaka iz maske u homogenu smesu i omogućava prodiranje hranljivih materija u kožu glave i koren dlake.Različitim tipovima kose su potrebne različite stvari.
Ako imate masnu kosu, najbolje je da koristite belanca. Belanca uklanjanju suvišan loj sa kože glave. Ako imate suvu ili normalnu kosu, onda je najbolji tretman za vas maska od žumanca. Žumance hidrira suvu kosu, omekšava je i deluje kao prirodni balzam.

Maska za kosu od jaja za normalnu kosu

Maske od žumanca su izvrsne za sjajnu i lepu kosu. Ova maska će vam ojačati kosu i učiniti je sjajnom. Takođe, ova maska sprečava lomljenje kose. Ako imate kovrdžavu kosu koju je teško obuzdati, ova maska je prava stvar za vas. Jaja daju volumen i prirodan sjaj kosi. Ova maska deluje kao prirodni balzam i hidratantno sredstvo za kosu.
Proces nanošenja
  • Razbijte jedno jaje.
  • Dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja i sve dobro izmešajte.
  • Nanesite masku na kosu i kožu glave i sačekajte pola sata.
  • Operite kosu hladnom vodom, jer topla voda može dovesti do stvaranja grudvica od jaja, koje je kasnije teško isprati i koje će imati neprijatan miris.
  • Ako ne možete dobro da razmažete ovu masku po kosi, ubacite u nju malo surutke ili bilo kog balzama.
Žumance prodire kroz kožu glave sve do korena dlake i odlično je za omekšavanje grube, neposlušne i krute kose.
Za suvu kosu je dobra sledeća maska

Maska za kosu od jaja i maslinovog ulja 

Jaje i maslinovo ulje su sjajna kombinacija za suvu kosu.Ova maska od jaja deluje kao intenzivni proteinski tretman za suvu kosu. Žumanca su puna proteina, vitamina, minerala i masnih kiselina. Žumanca sadrže mnogo vitamina A, D i E. Ovi vitamini podstiču rast kose i sprečavaju opadanje. Maslinovo ulje je drugi sastojak ove maske, i ono dubinski omekšava i jača kosu. Maslinovo ulje daje boji kose jači intenzitet i sprečava prevremenu pojavu sedih vlasi.
Da bi se napravila maska za kosu od maslinovog ulja i jaja potrebni su sledeći sastojci
  • dva žumanceta
  • dve kašike maslinovog ulja
  • šolja vode
Uputstvo
  • Ubacite žumanca u tanjir i dodajte maslinovo ulje.
  • Sve dobro izmešajte, a onda ubacite pola šolje vode.
  • Prstima ravnomerno nanesite mešavinu po vlasištu.
  • Kada nanesete masku, stavite na glavu kapu za tuširanje i sačekajte oko 15-20 minuta.
  • Operite kosu.
  • Šampon nije neophodan.
Koliko često koristiti masku za kosu od jaja i maslinovog ulja ?
Ova maska za kosu je veoma efikasan i hranljiv, tako da je dovoljno da ga koristite jednom ili dva puta mesečno.

Maska od belanca za masnu kosu

Ova maska je prikladna za masnu kosu. Suvišan loj može izazvati mnoštvo problema sa kosom i kožom glave. Može izazvati zatvaranje pora i dovesti do akni i infekcija, kao i do peckanja. Ova maska sadrži i med i maslinovo ulje. Kao što svi znamo, maslinovo ulje omekšava kosu, a med je izvanredan za uklanjanje akni i uništavanje bakterija.
Sastojci
  • dva belanca
  • jedna kašika meda
  • jedna kašika maslinovog ulja
Uputstvo
  • Možete uzeti i više sastojaka, u zavisnosti od toga koliko vam je dugačka kosa.
  • Počnite tako što ćete izmešati sastojke i naneti masku ravnomerno po celoj koži glave.
  • Kada nanesete masku, stavite na glavu kapu za tuširanje i sačekajte da se maska osuši.
  • Ostavite da deluje oko 15-20 minuta. Kada se maska osuši, biće prilično lepljiva. Normalno operite kosu.
Koliko često koristiti ovu masku?
Kao i maska od žumanaca, maska za kosu od belanaca i maslinovog ulja  je vrlo efikasna. Možete je koristiti jednom ili dva puta mesečno.

Drugi načini korišćenja maske od jaja

  • Možete koristiti masku od jjaja badema, žumanaca i meda i držati je oko sat i po vremena pre pranja.
  • Avokado i žumance su sjajan prirodni hidratans. Nanesite ovu masku na kosu i operite nakon dvadeset minuta. Ova maska od jaja će vam dubinski hidrirati kosu.
  • Da biste sprečili lomljenje i opadanje kose, koristite samo žumance.
  • Umutite žumance tako da bude kremasto.
  • Nanesite ga direktno na kožu glave, dobro umasirajte i ostavite pola sata. Zatim dobro operite kosu hladnom vodom.
  • Da bi ova maska za kosu sa jajima imala maksimalan efekat, koristite je najmanje jednom nedeljno.

Nutritivne vrednosti jaja i zašto su ti nutrijenti važni za rast kose

Ljudi upotrebljavaju jaja za kosu jer sadrže sve važne esencijalne vitamine, minerale i proteine (izuzev vitamina C). Jaja sadrže proteine koji podstiču rast kose i deluju kao balzam. Nutritivne vrednosti jaja su:
Masne kiseline: masne kiseline u jajima pomažu u poboljšavanju stanja kože glave, posebno psorijaze, peruti i svraba. Žumance čini kosu sjajnijom i mekšom, sprečava lomljenje i stimuliše rast nove kose.
Lecitin: ovaj mastan protein se nalazi u žumancima i omekšava kosu, sprečava lomljenje i opadanje kose.
Vitamin Areguliše lučenje loja i ublažava perut. Vitamin A  sprečava sušenje skalpa i opadanje, a podstiče rast nove kose.
Vitamin D: žumanca su jedna od retkih namirnica koja prirodno sadrže vitamin D.
Vitamin E: jaja sadrže i vitamin E, koji je izvanredan za rast kose. Vitamin E štiti kosu od štetnog UV zračenja i zagađenja iz vazduha. Vitamin E poboljšava teksturu kose i tako je čini mekšom i poslušnijom.
Vitamini B: jaja sadrže vitamine B1, B2, B12, biotin, holin, pantoteinsku kiselinu i niacin, a svi ovi vitamini su veoma važni za kosu.Niacin ili vitamin B3 poboljšava je veoma važan za metabolizam ćelija i ubrzava rast kose. Opadanje kose je čest simptom deficita ovog vitamina. Holin je takođe “član” grupe vitamina B i sprečava opadanje kose. Vitamin B5 ili pantoteinska kiselina sprečava prevremenu pojavu sedih vlasi.
Biotin (vitamin B7): pomaže u obnavljaju folikula i korena dlake iz kojih već raste dlaka. Biotin pomaže da koren kose ostane zdrav.
U žumancetu se ponekad vide crvene ili smeđe „pege“, takozvane krvave pege. To su bezopasni komadići tkiva i ako nađete takvo žumance, može se normalno koristiti da se napravi maska za kosu i za jelo. Većina vitamina u jajima povećava stvaranje kiseonika i stimuliše krvotok u koži glave. Na taj način sprečavaju opadanje kose i čine koren kose jačim.
Koristite jaja za kosu jer su bogata i određenim mineralima – sumporom, cinkom, gvožđem, fosforom, jodom, kalcijumom, magneijumom, natrijumom i kalijumom. Svi ovi elementi su veoma važni, jer sprečavaju opadanje kose. Sumpor stimuliše kožu glave i podstiče rast kose.
Belanca za kosu: Belanca su najbolji moguć izvor proteina. Proteini jačaju koren dlake. U jajima se nalaze i folati i minerali koji stimulišu rast kose. Folna kiselina ili vitamin B9 je veoma važan za zdravu kosu. Folna kiselina ubrzava razmnožavanje crvenih krvnih zrnaca i pomaže kod deobe ćelija. Na taj način se sprečava opadanje kose. Belanca sadrže više od 50% proteina u jajetu.

Iskustva
  • Kad god se koristiti neka maska za kosu od jaja, perite kosu hladnijom vodom. Ako perete kosu toplom vodom, jaje će se zgrušati i zalepiti za kosu.
  • Nakon ovih maski uvek koristite neki blag šampon.
  • Da bi maska za kosu od jaja pokazala efekat, potrebno je nekoliko tretmana.
Jaja mogu dosta oporaviti čak i oštećenu kosu zato slobodno stavite jaje na kosu!
izvor:kucnilekar.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...