subota, 9. prosinca 2017.

Kiseli kupus. Biljka koja je spasila više života od svih biljaka.



Iako mnogima izgleda kao neugledna biljka kiseli kupus je biljka koja je spasila najviše života od svih drugih biljaka.


U vrijeme odvažnih moreplovaca koji su se sa drvenim lađama upućivali na otkrivanje novih kontinenata, glavni problem im je bio što su na tim lađama ljudi masovno umirali.
Niko nije znao o kakvoj bolesti se radi ali nije bio rijedak slučaj da cijela posada oboli i da svi pomru.

To je bilo vrijeme fantomskih brodova o kojima se i dan danas priča.
Sve to je trajalo dok nije utvrđwno da je u pitanju bolest skorbut.
Šta je skorbut?
Skorbut je stanje koje se karakteriše smanjenim prisustvom vitamina C u organizmu. Ljudski organizam ne može da sintetiše vitamin C (askorbinsku kieslinu), već se on mora unositi putem hrane (preko 90% vitamina C se unosi iz svežeg voća i povrća, a ostatak iz mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda). U ljudskom organizmu postoji oko 1500 mg vitamina C koji je nataložen u svim tkivima, najviše u žlijezdama, a najmanje u mišićima i u masnom tkivu.
Osnovne promjene se pojavljuju na desnima, zubima, koži i kostima.
Desni su otečene i krvave. Krvarenja se javljaju spontano ili na dodir, najčešće pri pranju zuba. Zubi u djece se nepravilno razvijaju.
Koža. Propustljivost zida kapilara kože je povećana usled čega se javljaju krvarenja u koži.
Kosti. Promjene na kostima se uglanom javljaju u djece. Te promjene su posljedica pretvaranja hrskavičavog matriksa u kost. Krvarenja se javljaju u unutrašnjosti kostiju, na spoju hrskavice i dijafize, ispod periosta.
Prvi simptomi i znaci u odraslih osoba sa skorbutom su malaksalost, brzo zamaranje i nezainteresovanost. Otežano disanje, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, naročito noću javljaju se kasnije. Ti poremećaji su udrženi sa hiperkeratozom kože i petehijalnim krvarenjima u njoj, a naročito oko folikula dlake. Kožna krvarenja su naročito izražena na nogama i na mjestima izloženim pritisku.
Na brodovima nisu imali svježih namirnica u kojima je bilo dovoljno C vitamina tako da je posada brodova umirala usljed njegovog nedostatka.
Postavilo se pitanje kako obezbijediti hranu koja će u sebi zadržati ovaj vitamin duže vrijeme.
Idealan izbor je bio kiseli kupus.
On je bogat C vitaminom i u stanju je mjesecima da ostane svjež i ne kvari se.
Tada su brodove počeli da pune kupusom i bolest je odjednom pobijeđena.
Zna se da 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C.
Ali pored vitamina C kupus je bogat i vitaminom A, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, balasnim materijama i belančevinama. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.
Crveni kupus je poebno ljekovit pošto on u sebi ima sedam puta više ljekovitih sastojaka nego običan kupus.
Kiseli kupus se koristi kao lijek za mnoge bolesti a mi čemo navesti samo neke.

Kiseli kupus kao lijek za probavni trakt

Kiseli kupus je odličan probiotik. On je izvorna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Veoma je koristan u liječenju crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Takođe ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zaceljuje rane i opekotine

Kupus pospješuje zarastanje rana, a odličan je za ublažavanje reume i upale vena. Može se koristiti i za ublažavanje crvenila na koži usljed različitih alergijskih upala, opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Jednostavno se koristi: Na oboljelo mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom. Dobar je i za glavobolju.

Rasol.




Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Pored toga, odličan je i za mahmurluk.
Zanimljivo je da rasol  liječi i nagluvost, tako što se vata natopi u rasol, pa stavi uveče u uho.
Zbog svega navedenog vam predlažem da umjesto zimnice koja u sebi sadrži rezne hemikalije protiv kvarenja kao što je konzervans, samo pokiselite kupus i imat ćete i ukusnu i zdravu namirnicu.
izvor:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...