četvrtak, 21. prosinca 2017.

Djevojka (28) umrla, ne znajući šta joj se dešava u tijelu: Ljekari upozoravaju sve žene!




Dijagnoza je postavljena kasno, a ljekari su odmah znali da je bitka već izgubljena.
Žena po imenu Amanda But, majka troje djece, preminula je u 28. godini od raka materice, ne znajući uopšte šta se u njenom tijelu dešava. Zapravo, mlada majka se plašila posjete ginekologu i zbog toga je godinama ignorisala simptome.
Dijagnoza je postavljena kada je rak već metastazirao, a ona dobila jaka krvarenja. Podvrgnuta je hemioterapiji, ali ljekari su znali da je bitka već izgubljena. Amanda je umrla prije 30. rođendana, a troje male djece ostali su siročići.
Nakon ovog slučaja, ljekari su još više počeli da upozoravaju da i mlade žene moraju da shvate da rak nije bolest samo starih ljudi i da je prevencija i redovna posjeta ljekaru i više nego neophodna.
Ovo su simptomi raka materice:
Neobjašnjiv bol u donjem stomaku
Bol tokom seksa
Krvarenje van menstrualnog ciklusa
Krvarenje nakon seksa
Bol tokom uriniranja
Sekret neprijatnog mirisa
Rak materice predstavlja rast malignih ćelija na tkivu materice, piše HealthyDefinition.
Uzrok je još uvijek nepoznat, ali su naučnici otkrili nekoliko mogućih faktora rizika – menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 55. godine i rast enfometrijuma (membrane oko materice) su samo neki od njih.
Ukoliko ste prepoznali neki od simptoma ili faktora rizika, što prije posjetite ginekologa i uradite pregled, ultrazvuk, a u zavisnosti od rezultata i biopsiju.
Najbolja prevencija je zdrav način života i redovan odlazak kod jlekara, koji podrazumijeva ginekološki pregled bar jednom godišnje.
izvor stil

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...