nedjelja, 31. prosinca 2017.

Jedite i pijte maslačak..




Maslačak je običan korov? Kad bismo se šalili. Da li ste znali da su mu ljekoviti listovi, korijen i stablo? Najblagotvorniji je za jetru i kosti.

Dok je za neke on običan, dosadan korov, za bolesne ljude veoma je važan lijek. Kod maslačka su ljekoviti i listovi i koren i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se šta skuplja.

Listovi prije cvijetanja, a maslačak cvijeta od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i u jesen, a stabljika u periodu cvijetanja. Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isječe da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva do tri dana na suncu.
Inače, maslačak raste svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja… Ljekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i željeza. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i ljekovita salata.

Kombinujte čaj i salatu

Čaj od maslačka djeluje kao diuretik jer pospješuje izbacivanje viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedjelja, treba da pijete po dvije šolje čaja.
Njegova djelotvornost bit će veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom nedeljno pojedete i činiju salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomješati po kašičicu osušenih listova, cvijetova i sitno sjeckanog korijena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Čaj zatim procijedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dvije do tri šoljice čaja dnevno.



Najbolji je svijež sok

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sviježe iscijeđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscjede. Dvije kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje.

Sirup jača organizam

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno. Dvije šoljice cvijetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano mješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva do tri puta dnevno po jednu kašiku.

maslacak-caj

Čaj od maslačka

Priprema: Preko dvije kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuhajte minut do dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite.

maslacak-salata

Salata od maslačka

Priprema: Sviježe listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi sviježe iscjeđenog limuna.



Čaj od maslačka

• POMAŽE KOD STOMAČNIH PROBLEMA • DJELUJE NA OBOLJENJA ŽUČI I JETRE • UBLAŽAVA SVRAB, LIŠAJE I OSIP • DJELUJE KOD ALERGIJA I ČIREVA • POSPJEŠUJE RAD BUBREGA I ŽELUCA • SNIŽAVA NIVO LOŠEG HOLESTEROLA • REGULIŠE NEUREDAN MENSTRUALNI CIKLUS • UBLAŽAVA REUMATSKE TEGOBE • ČISTI ORGANIZAM I POPRAVLJA KRVNU SLIKU
izvor:zdravlje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...