četvrtak, 9. veljače 2017.

Sok od cvekle – za bebe,zdravlje i recept

Sok od cvekle – za bebe, zdravlje i recept 4.68/5 (93.60%) 25 votes
Cvekla, ili kako se latinski naziva “beta vulgaris”, je korenasta biljka čija su lekovita svojstva zaista mnogobrojna.
Upravo zbog toga, trebalo bi da cvekla bude što češće zastupljena u vašoj ishrani. Obzirom da zahvalnost za svoja lekovita svojstva cvekla duguje svom sastavu, a da je njen sastav najbogatiji kada je ona u sirovom stanju, najefikasnije bi bilo ukoliko je ona u vašoj ishrani zastupljena upravo u sirovom stanju.
Pritom, kako je cveklu gotovo nemoguće jesti u sirovom stanju jer je tada jako tvrda, rešenje i predlog jeste da od sirove cvekle napravite sok.

Kako se pravi sok od cvekle?

Kako bi ste napravili sok od cvekle, potrebna vam je jedna sveža cvekla srednje veličine i jedan sokovnik. Cveklu najpre dobro operite i u tankom sloju je oljuštite.
Pritom, sa nje nemojte skidati zelene delove, već ih samo dobro operite. U zelenom delu cvekle, odnosno u njenim listovima, nalazi se značajan broj vitamina, minerala i drugih korisnih prirodnih sastojaka. Kada ste je oljuštili, iseckajte cveklu na komade i potom je ubacite u sokovnik kako bi ste dobili svež i za organizam neprocenjivo zdrav sok.
Dobijeni sok pijte dok je svež. Ukoliko želite, ukus soka od cvekle možete obogatiti tako što ćete tokom pripreme u sokovnik ubaciti i dve manje očišćene i iseckane šargarepe ili jednu opranu i iseckanu jabuku.
Prilikom pripreme ovog soka, u njega ne treba dodavati šećer ili bilo koju drugu vrstu zaslađivača.

Koliko često i u kojoj količini treba konzumirati sok od cvekle?

Sok od cvekle treba piti u količini ne većoj od 100 mililitara dnevno i to u trajanju od najviše mesec dana u kontinuitetu.
Nakon mesec dana, treba napraviti pauzu od par nedelja i ukoliko je potrebno, nakon pauze opet ponoviti konzumiranje soka.

Šta još treba da znate u vezi konzumiranja soka od cvekle?

Sok od cvekle uvek treba da pijete dok je svež. Ovaj sok, kada je pripremljen treba držati u frižideru najduže 24 sata i u okviru tog vremenskog intervala ga popiti. Nakon tog vremena, osobine sastojaka u soku se menjaju i gube prvobitne osobine.
U periodu kada svakodnevno konzumirate sok od cvekle, može doći do pojave crvene boje u mokraći ili stolici. To je normalna pojava i ne treba da vas uplaši.

Zašto je dobro piti sok od cvekle?

Sok od cvekle, dobro je piti iz sledećih razloga:
– Odličan je kao prirodno sredstvo protiv anemije,
– Idealan je kao deo ishrane sportista i osoba koje su izložene čestom mentalnom ili fizičkom naporu,
– Pospešuje protok krvi i limfe u organizmu,
– Doprinosi obnavljanju krvi,
– Jača i štiti čulo vida,
– Sprečava nastanak i ublažava simptome proširenih vena,
– Sprečava nastanak i ublažava simptome arteroskleroze,
– Čuva zdravlje kostiju i sprečava njihovu demineralizaciju,
– Jača zubnu gleđ i unutrašnju strukturu zuba,
– Smanjuje nivo lošeg holesterola u organizmu i sprečava njegovo formiranje,
– Smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja i oboljenja krvnih sudova,
– Predstavlja prevenciju od nastanka malignih promena u organizmu,
– Pospešuje oporavak organizma nakon preležanih dugih i teških bolesti,
– Umanjuje i potpuno neutrališe simptome kod osoba koje imaju probleme sa prisustvom kamena u bubregu,
– Doprinosi jačanju imuniteta i opšte otpornosti organizma,
– Pospešuje rad i funkciju jetre,
– Usporava proces starenja.

Šta sve sok od cvekle sadrži?

Sok od cvekle, zapravo sadrži sve one sastojke koji su prisutni u svežoj cvekli a to su: vitamin B1, vitamin B2, vitamin B12 (ovaj vitamin je jako retko sadržan u namirnicama, a posebno u namirnicama biljnog porekla), vitamin C.
Kada je reč o mineralima, u soku od cvekle sadržani su: gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, jod, natrijum, bakar, stroncijum, litijum, fluor, magnezijum, mangan, brom, sumpor i bakar.
Pored pomenutih sastojaka, sok od cvekle sadrži još i izvesnu količinu ugljenih hidrata, biljnih masti i belančevina.
Takođe, u ovom soku sadržani su i betanin i betain. Ova dva elementa, imaju izuzetno značajnu ulogu u procesu razmene materija u organizmu i upravo oni odgovorni su za pospešivanje rada jetre i na povoljan uticaj soka od cvekle na funkciju srca i krvnih sudova. Betanin i betain neutrališu, odnosno smanjuju nivo lošeg holesterola u organizmu i na taj način sprečavaju smanjenje srčane i funkcije krvnih sudova, snižavaju krvni pritisak i normalizuju cirkulaciju.
Sok od cvekle, sadrži i antocijan. To je supstanca biljnog porekla, koja je odgovorna za intezivno crvenu boju cvekle, ali ono što je kao važnije potrebno istaći jeste njena osobina da na ljudski organizam deluje kao antioksidans. Upravo zahvaljujući antocijanu, sok od cvekle pospešuje obnavljanje krvi i doprinosi boljoj funkciji jetre.
Zbog tako bogatog sastava, jasno je da sok od cvekle ima nepogrešivo i neosporivo važnu ulogu u ljudskoj ishrani.                                                                                                                                                        Izvor najboljicajevi.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...