nedjelja, 12. veljače 2017.

Savjeti: kako zamrznuti namirnice

Vjerovali ili ne, način zamrzavanja namirnica jako je važan kako bi hrana ostala sačuvana što je bolje moguće.
Kod zamrzavanja namirnica bitno je obratiti pozornost na nekoliko bitnih stvari kao što su korištenje ambalaže koja je predviđena za pakovanje i zamrzavanje, za manje komade namirnica potrebno je koristiti tanje plastične vrećice, dok je za one veće najbolje koristiti masni papir. Juhe i umake potrebno je spremati u plastične kutije s dobrim poklopcem, dok je plastična folija dobra za sirovo i za pečeno meso.

Za posebnu zaštitu namirnica poput ribe ili piletine potrebno je koristiti aluminijsku foliju, ali ona nije prikladna za kiselo voće, jer reagira u dodiru s kiselinom i tako voće gubi boju.

Posude od tankog aluminija najbolje su za čuvanje pudinge, pita, kolače i pojedinačnih obroka.

Prije zamrzavanja povrće je potrebno dobro oprati, očistiti, staviti par minuta u proključalu vodu, blanširati, te potom odmah uroniti u hladnu vodu, izvaditi iz vode, dobro ocjediti, zapakirati te zamrznuti.


Voće je također prije zamrzavanja potrebno dobro oprati, a kod odabira potrebno je birati isključivo čvrste plodove. Bobičasto voće poput malina, jagoda, višnji, ribizla... potrebno je dobro ocijediti, složiti na pladanj te rasporediti njemu, posuti šećerom, te staviti u zamrzivač. Kada se zaledi, voće treba poredati u plastične posude ili plastične vrećice iz kojih obavezno treba istisnuti sav zrak.

Koliko dugo namirnice mogu stati u hladnjaku?

Kruh i kolači: 4 tjedna
Odmrzavanje: u omotu: 3 – 6 sati
Juhe, umaci, pite: 1 – 2 mjeseca
Odmrzavanje: juhe – postepeno zagrijavati; umaci - odmrzavati na pari; pite – polako zagrijavati u pećnici.
Ribe i školjke – sirova: 4 mjeseca, dimljena: 12 mjeseci, školjke 1 mjesec
Odmrzavanje: u omotu: 6 sati u hladnjaku, 3 sata na sobnoj temperaturi, dimljenu 3 sata u hladnjaku, školjke 6 sati u hladnjaku, 3 sata na sobnoj temperaturi.

Meso
Piletina – 9 mjeseci
Govedina – 10 – 12 mjeseci ;
Janjetina 6 – 8 mjeseci
Svinjetina 4 mjeseca
Mljeveno meso i meso rezano na kocke 2 mjeseca
Divljač 8 -10 mjeseci
Iznutrice 2 mjeseca
Šunka i slanina u komadu 3 mjeseca, rezana 3 tjedna
Odmrzavanje piletine, govedine, janjetine i svinjetine: u hladnjaku preko noći; šunka i slanina 5 sati u hladnjaku na svakih 1/2 kg težine, rezana 3 sata; divljač 4 sata u omotu u hladnjaku, a zatim je potrebno pripremiti marinadu i odmrzavati; iznutrice 3 sata u hladnjaku; sat i po na sobnoj temperaturi

Povrće
Šparoge  9 – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u kipućoj vodi 5 min
Boranija, prokulica, kelj, mrkva, artičoka, grašak,špinat, krumpir - 12 mjeseci
Odmrzavanje: nije potrebno; potrebno je samo kratko prokuhati
Cikla, tikvice, karfiol 6 -8 mjeseci
Odmrzavanje: nije potrebno; potrebno je samo kratko prokuhati
Gljive – 3 mjeseca
Odmrzavanje: u posudi, u hladnjaku

Voće
Grožđe – 2 mjeseca
Odmrzavanje: 2 sata na sobnoj temperaturi.
Tvrdo voće – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u omotu, u hladnjaku
Dinja, koštunjavo voće – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u omotu, u hladnjaku                                                                                                                    Izvor .najbolje.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Ona trlja ruku sa OCATOM dva puta sedmično… Razlog za to će vas natjerati da uradite isto!

Prirodni lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njihova najveća prednost je u tome što oni ne uz...